Don't Miss

Cupele Europene. Bani, onoare, obligativitate, plăcere

By on 8 august 2011, 11:42

Foto: uefa.com

Lupta pentru titlu înseamnă goana după trofeul propriu zis dar şi după şansa unui sezon în Champions League. Bani, expunere, adversari cu nume, stadion plin, bani din nou. Nici celelalte locuri din topul clasamentului nu sunt de lepădat. Preliminarii, victorii posibile, bani, expunere şi aşa mai departe. Europa League propune o reţetă suficient de atractivă încât până şi locul cinci sau şase poate deveni un obiectiv. Orice echipă ştie ce are de făcut dacă vrea să prindă cupele europene. Dar dacă le-a prins şi nu îşi doreşte să participe?

Greu de crezut că ar putea exista un club care să nu profite de o eventuală calificare într-una dintre competiţiile continentale. Fie şi pentru un tur preliminar, fie şi pentru o prezenţă pasageră în grupe, acolo unde să nu se omoare neapărat cu firea. Odată calificat, clubul îşi duce crucea până la capăt.

Ca să joace efectiv într-una dintre competiţiile organizate de UEFA, orice grupare din oricare campionat nu trebuie doar să se califice. Aceasta este partea sportivă. Există şi una administrativă, a cărei supremă recunoaştere este licenţa. Cea pe care Poli Timişoara a pierdut-o cu scandal după ce a terminat pe locul doi şi urma să joace în preliminariile pentru Champions League.

Foto: uefa.com

Pe scurt, clubul primeşte licenţa pentru cupele europene dacă stadionul respectă standardele minime impuse, dacă situaţia financiară respectă principiile de bază (în curând, după reglementările UEFA Financial Fair Play despre care am vorbit AICI) plus alte câteva mărunţişuri.

Ce se întâmplă însă dacă un club s-a calificat pentru una dintre cupele europene dar nu vrea să participe? Pur şi simplu nu aplică pentru licenţă, caz în care următoarea clasată din ţara respectivă primeşte automat drept de joc. În cazul în care clubul respectiv are deja licenţa validă şi totuşi decide să refuze participarea, atunci lucrurile se schimbă radical. Refuzul este acceptat dar nicio altă echipă nu îi ia locul. Ţara din care face parte clubul fără dorinţă participare în cupe europene este şi ea penalizată colateral: coeficientul de ţară va fi calculat pentru sezonul respectiv cu tot cu echipa care a abandonat şi care, evident, contribuie cu zero puncte la respectivul coeficient.

Comenteaza cu Facebook!

6 Comments

 1. Ioana

  9 august 2011, 10:25 at 10:25

  de ce ar vrea totusi un club sa nu joace in cupele europene? Pana la urma nu de-asrta se agita atata un an intreg?

  • E.B.

   9 august 2011, 13:24 at 13:24

   Poate că îi ruinează banii de deplasări … Dacă o echipă precum Luch-Energia Vladivostok se califică în cupele europene, chiar şi un tur preliminar i-ar seca de bani (Vladivostok e pe malul Pacificului, cam pe la graniţa cu China şi Coreea de Nord 😀 )

   Deşi, dacă au bani de deplasări sistematice în campionatul rusesc pînă la Moscova and beyond, s-ar putea totuşi ca dracul bată mai spre cenuşiu-închis, aşa …

 2. DanDavid

  9 august 2011, 10:26 at 10:26

  Acum cativa ani a fost si in Anglia un caz. West Ham a pierdut licenta si a jucat alta echipa in locul lor, dar nu cred ca a fost intentionat.

 3. alen

  11 august 2011, 02:26 at 02:26

  nu se cunoaste vreun caz in acest sens. Eu unul nu cunosc. Probabil a fost la inceputul cupelor europene dar nu mai departe de primele 2-3 editii. Cat despre exemplul vladivostok ei n-au ajuns in cupele europene in schimb au ajuns Sibir Novosibirsk :). Problema nu la rusi ar fi, poate pentru amatorii feroezi sa fie mai greu dar totusi in cupele europene fiecare echipa primeste vreo 40.000 de euro pentru fiecare tur, suficient pentru o deplasare chibzuita

  • E.B.

   11 august 2011, 11:11 at 11:11

   … sau poate dacă se afiliază Groenlanda la UEFA, cum se zvonea acum 5-6 ani. 🙂

Comenteaza