Don't Miss

Cine e Salcido, cine nu e Alves

By on 5 iulie 2010, 22:07
Imagine: Sky Sports

Foto: Sky Sports

Îl vrea Steaua, sau doar presa din România? În mod cert în cea de-a doua apare că prima l-ar cam vrea. Sau cel puţin că agenţii** lui l-ar fi propus şi în Ghencea.

ASCULTĂ ARTICOLUL: [audio:6_s.mp3]

În primul rând Carlos Salcido (30 de ani, liber de contract după ce a evoluat ultimele 4 sezoane la PSV Eindhoven) nu este un jucător care să ajungă în Liga I. După un mondial bun cu naţionala Mexicului, pentru care a jucat în toate cele 4 meciuri (trei în grupe + optimi), Salcido va ateriza din Africa de Sud în curtea unui club care să îşi permită un astfel de fotbalist. Salcido are o cotă 5 milioane de euro şi solicită, proabil, un salariu de aproximativ 500.000-1.000.000 de euro pe an. Bani pe care cel mai probabil îi va şi obţine la Bursaspor, o echipă medie, chiar dacă e Campioana Turciei.

Dar cine e, de fapt, Carlos Salcido. Ştim deja, pe scurt, că a jucat la Guadalajara şi la PSV Eindhoven, că a strâns peste 120 de meciuri în campionatul Olandei, că are 1,75 metri, că joacă fundaş stânga şi la nevoie, chiar în centrul defensivei.

Să vedem în schimb ce a făcut Salcido la mondialul care, pentru el şi pentru Mexic, s-a încheiat. A jucat 4 meciuri în care a fost integralist. A şutat de 9 ori la poarta adversă, a faultat de 9 ori şi a fost faultat de 5 ori. A fost surprins o dată în poziţie de offside. A dat 235 de pase, dintre care 68% au ajuns a coechipieri. A alergat 44,61 de kilometri şi a avut o viteză medie de joc de 27,02 de kilometri/oră.

Foto: Wikipedia

Acum să punem datele de mai sus în raport cu ceilalţi jucători de la mondiale, să vedem unde se află Salcido. Aşadar: distanţa alergată îl plasează pe locul doi în lotul Mexicului (după Gerrardo Torado) şi pe 47 la general (în condiţiile în care doar 8 din cei de deasupra sa au doar 4 meciuri jucate la mondiale). La viteza de joc medie, Salcido e pe 99 în top, ceea ce e normal, având în vedere că joacă pe post de fundaş. Este oricum mai rapid decât Baastian Schweinsteiger, Glen Johnson, Fabio Coentrao, Patrice Evra, Joe Cole, Oscar Cardozo. În total sunt 704 jucători la mondiale. În ceea ce priveşte numărul de pase, Salcido e pe locul 44 (în faţa sa sunt doar 11 jucători cu 4 meciuri la activ, restul de 33 au 5 partide jucate).

El este Salcido, jucătorul propus Stelei. Iar dacă tot suntem la capitolul cifre, şansele de realizare a transferului: 0%.

** „Agentul” lui Salcido este James Grant Sports Management, agenţie londonză cu filială în Statele Unite, care are sub contract 29 de internaţonali (John OShea, Clint Dempsey, Oguchi Onyewu, Jozi Altidore) dar şi un jucător care evoluează în Vietnam!

Foto: TaipeiTimes.com

POST SCRIPTUM:  În urmă cu câteva ore Steaua a făcut un transfer, după cum spune gsp.ro. Geraldo Alves, de la AEK Atena. Este genul de transfer care, pus în oglindă cu ceea ce aţi citit mai sus, reflectă diferenţa dintre realitate şi ficţiune. Nu, mondialul Salcido nu va ajunge niciodată în Ghencea şi nu e nicio ruşine că un astfel de jucător nu va evolua în România, pentru că realitatea (financiară şi nu numai) a campionatului nostru şi-l permite doar pe Geraldo Alves. Acesta din urmă e tot fundaş, tot liber de contract,  tot 30 de ani are, dar nu a jucat la PSV sau la mondiale cu vreo naţională. A prins 5 meciuri la Benfica, 90 la Pacos Ferreira, 51 in 3 sezoane la AEK Atena (90 de meciuri posibile doar în campionat, fără să le socotim pe cele din Cupa Greciei). Geraldo Alves este cotat la 700.000 de euro valoare de piaţă şi a semnat pe doi ani cu Steaua un contract de până în 120.000 de euro pe sezon. Iar când va debuta, Alves va fi orice pentru noua sa echipă, mai puţin Carlos Salcido (ceea ce poate că nu va fi rău până la urmă, dacă admitem că se pot întâmpla şi surprize plăcute)!

Comenteaza cu Facebook!