Don't Miss

Celălalt Messi

By on 24 decembrie 2012, 13:19


Amicul cu peste 90 de goluri într-un an calendaristic a spart orice tipare ale fotbalului modern. Cu atâtea reuşite în cârcă argentinianul devine prada celor care l-ar putea vedea ca pe un nesătul în faţa porţilor adverse, ca pe un mic egoist într-o echipă care ar lucra în folosul său.

Ei bine, Messi e mai mult de-atât. Să-l comparăm un pic cu Gerd Muller şi să o facem la sânge. A marcat mai mult decât neamţul. DAR:

 • a făcut-o într-un campionat complet diferit faţă de celelalte mari întreceri vestice. Spania este singura ţară în care prima divizie arată un maxim dezechilibru între două echipe şi restul plutonului. Real Sociedad joacă cu numele fanilor pe piept, un gest frumos, dar o face doar pentru că nu a reuşit să găsească un sponsor şi bascii nu sunt singurii. Banii din televizare se împart aşa: Real şi Barca 40%, celelalte echipe 60%.
 • a marcat în mai multe meciuri decât Muller pentru că în urmă cu 40 de ani, atât naţionalele cât şi echipele de club aveau un calendar mai puţin încărcat
 • a marcat în cupele europene care acum se joacă după un cu totul alt format. Doar în faza grupelor se dispută mai multe meciuri decât erau necesare în trecut pentru ca o echipă să ajungă în finala întrecerii

Dacă această comparaţie, altfel rece şi cinstită,  s-ar opri aici nu ar fi deloc cinstită pentru Messi. Asta pentru că bombardierul zilelor noastre este mai mult decât o maşină de înscris goluri. Diferenţa concretă care vorbeşte în favoarea argentinianului o puteţi vedea în filmuleţul de mai jos. Pe lângă muntele de goluri, Messi a fost şi un adevărat jucător de echipă. În 2012, le-a oferit coechipierilor 22 de pase decisive!

Comenteaza cu Facebook!

3 Comments

 1. gery76

  24 decembrie 2012, 16:56 at 16:56

  -Messi este intr-adevar un fotbalist extraordinar,Barca la fel,insa eu sunt un tip poate mai melancolic si mi-este dor de fotbalul anilor 1986-2000,un fotbal mult mai echilibrat,intesat de vedete adevarate,nu ca acum ,cand sunt doar 5-6 mari staruri,mai mult vedete de marketing.
  -Mi-este dor de un meci precum optimile mondialului ’90 dintre Germania si Olanda scor 2-1,in care evoluau cele mai frumoase triplete fotbalistice din ultimii 30 de ani -Matthaus-Brehme -Klinsmann ,la nemti si Rijkaard-Gullit-van Basten,la olandezi,mi-este dor de marii fotbalisti din scoala ex-yugoslava[ ”Pixie”Dragan Stoikovic,Dejan Savicevic,Predrag Mijatovic,Zvonimir Boban,Sinisa Mihailovic ,Davor Suker ,Darko Pancev,Robert Prosinecki sau Vladimir Jogovic],mi-este dor de senzationalul Milan al lui Arrigo Sachi,mi-este dor de uluitorii frati danezi Laudrup,mi-este dor de Steaua Rosie Belgrad ce castiga C.C.Ein ’91 in ciuda tuturor pronosticurilor si de atmosfera de pe Maracana belgradeana,atmosfera ce se mai gasea doar pe”La Bombonera”din Argentina,mi-este dor de marii gemeni ai golului brazilian Romario si Bebeto+mai tarziu Ronaldo ,adevaratul si Rivaldo[ adevarati reprezentanti ai Copacabanei,nu surogatele de fotbalisti ce-i are acum Brazilia,inclusiv paiata de Neymar],mi-este dor de Zenga si Kahn,de ”magicianul” Zidane,de superbele echipe africane ale Camerunului din ’90[ cu Omam Biyk,Makanaki,N’Kono ,M’bouh-M’bouh sau Milla] si Nigeriei[ cu Amunike,Yekini,Amokachi,Kanu sau Jay-Jay-Ochoka],mi-este dor de Hagi,Popescu si Petrescu,care timp de 10 ani ne-au scos in strada de fericire si mai ales mi-este dor de Maradona,cel care a iubit fotbalul mai mult decat pe propria-i familie.!

 2. gery76

  24 decembrie 2012, 17:02 at 17:02

  – Alex Buturugeanu,Craciun Fericit,cu sanatate ,liniste si impliniri si-ti doresc aceeasi inspiratie de care ai dat dovada mereu!
  -Craciun Fericit,tuturor iubitorilor fotbalalului adevarat!

  • Alex Buturugeanu

   24 decembrie 2012, 18:27 at 18:27

   Multumesc frumos gery. Craciun fericit si multa sanatate iti doresc si eu, tie si tuturor celor care citesc Istoria Fotbalului

Comenteaza