Don't Miss

Cel mai scump transfer – 1990 – Roberto Baggio

By on 4 aprilie 2011, 17:11
Roberto Baggio

Foto: theage.com.au

Revolte de stradă. Scandal şi 50 de răniţi, totul din cauza unui transfer? Aşa arăta peisajul fotbalistic din Italia la începtul anilor 90, atunci când Roberto Baggio lăsa Fiorentina pentru Juventus. Gruparea din Torino nu se afla la primul transfer pe bani mulţi. Tot la alb negri ajunseseră şi Enrique Omar Sivori dar şi Pietro Anastasi, fiecare la vremea lui, cea mai scumpă achiziţie a momentului.

Foto: footballteamplayers.com

În 1990, Roberto Baggio avea 23 de ani. Se afla deja la al optulea sezon la profesionişti chiar dacă debutul venise doar în serie C1, la Vicenza, în 1982. Fiorentina l-a transferat în 1985, iar anul următor, fotbalistul debuta în Serie A.

Talentul lui Robby Baggio i-a atras ca un magnet pe cei de la Juve. 15 milioane de euro în banii de azi (8 milioane de lire sterline în acel moment) au dat torinezii pentru un fotbalist care şi-a răsplătit investiţia cu vârf şi îndesat. A fost cea mai mare sumă plătită în acel moment pentru un jucător, iar Baggio a detronat cu aproape 2 milioane de lire sterline precedentul record, stabilit de Gullit în 1987.

Baggio a luat campionatul, cupa şi cupa UEFA cu Juve, a prins un loc 3 la mondialul din 90 şi o finală (cam tristă pentru el) în 94. A fost desemnat fotbalistul anului în lume şi a luat Balonul de Aur, ambele distincţii în 1993.

Foto: gazzetta.it

A rămas la Juve până în 1995, atunci când a plecat la rivala AC Milan. A luat titlul în primul sezon cu rosso-nerri şi a devenit primul jucător care câştiga două campionate consecutive în Italia, dar cu echipe diferite.

Baggio s-a retras din activitate în 2004, după 4 sezoane cu Brescia (mai jucase şi pentru Bologna şi Inter Milano). În urma lui a rămas o carieră senzaţională, un penalty ratat în finala mondială din 94, certurile cu antrenorii, celebra codiţă care i-a şi adus porecla „Il Codino Divino”, 76 de goluri din 91 de penalty-uri (cel mai bun procentaj din campionatul italian) dar şi 318 goluri în total pentru echipele de club la care a evoluat între 1982 şi 2004.

Comenteaza cu Facebook!

3 Comments

  1. gery76

    4 aprilie 2011, 23:51 at 23:51

    Un fotbalist urias,a facut un mondial '94 de exceptie,inceput sub cele mai proaste auspicii cu virulente critici din partea presei care-i cerea lui Sachi sa nu-l mai foloseasca datorita individualismului sau,cu o calificare din grupe la limita urmata insa de o evolutie de exceptie in optimi a lui Baggio cu Nigeria care a egalat in ultimul minut si a impins meciul in prelungiri, unde tot el a marcat golul calificarii in sferturi.In sferturi a fost iarasi decisiv cu Spania marcand un gol ,pentru ca in semifinale sa inscrie ambele goluri ale victoriei in fata Bulgariei lui Stoickov,Balakov,Sirakov si Lecikov.Din pacate finala a fost una tacticizata ,Baggio pe de o parte la italieni si Romario la brazilieni fiin marcati extrem de atent.Baggio si Baresi marile vedete ale italienilor au ratat la penalty-uri si astfel Brazilia cu cea mai slaba linie de mijloc din istoria ei Mazinho,Zinho,Dunga,Mauro Silva dar cu doi atacanti geniali Bebeto dar mai ales Romario au castigat al patrulea titlu mondial al lor si impedicandu-l pe Baggio sa repete performanta lui Maradona din '86 aceea de a castiga in proprtie de peste 50-60% singur un titlu mondial asa cum a reusit pentru prima si zic eu acum pentru ultima oara Maradona.

Comenteaza