Don't Miss

Barcelona şi-a pierdut magia. Cu 11% mai puţini fani la stadion în ultimul sezon

By on 17 iunie 2013, 14:44


Foto: wikimedia.org

Foto: wikimedia.org

Tiki taka îşi dă duhul şi în patria de baştină, Catalunya. Nici suporterii hardcore ai campioanei nu se mai înghesuie la stadion ca în sezoanele trecute.

Barcelona a înregistrat o scădere de 11% în anul competiţional recent încheiat, sinonimă cu 9.000 de fani mai puţin la meciurile din Primera faţă de 2011/12.

Inter Milano este o altă grupare de top din Europa afectată de lipsa de interes a fanilor. Trupa condusă de Stramaccioni a pierdut faţă de sezonul trecut nu mai puţin de 3.000 de fani în medie pe meci.

Scoţia a scăzut cu 28% dar asta se datorează în primul rând retrogradării pe motive financiare a lui Glasgow Rangers. În medie, un meci din insula britanică a fost vizionat de la faţa locului de 10.000 de fani, în loc de 13.800 cât veneau acum un an.

Englezii continuă să crească. La nivel global, Premier League a înregistrat un plus de 4% în tribune iar 16 din cele 20 de echipe au raportat cifre cu plus. Logic, promovatele din liga a doua (ReadingSouthampton şi West Ham) au crescut cel mai mult în timp ce performera cu vechime în Premier League se cheamă Everton.

Comenteaza cu Facebook!

4 Comments

 1. Mihai Frincu

  17 iunie 2013, 15:01 at 15:01

  Exista si foarte multi „fani” hipsteri, care merg la stadion o perioada pentru ca asa e trendy, dupa care se plictisesc si dispar din peisaj. Mai ales cand performantele echipei sunt in scadere, si nu mai e cool sa mergi in tribune, ei prefera sa-si petreaca timpul in alta parte (cluburi samd). Pentru ei e acelasi lucru.
  Asa ca scaderea aceea de 11% din tribune mi se pare un fenomen destul de „natural”, si nu cred ca afecteaza totusi hardcore-ul catalan. Si nu e doar cazul lor. Tribunele sunt arhipline acum la Munchen si la Dortmund, dara daca ar urma o perioada de usoara eclipsa, cred ca s-ar observa o scadere similara.

  • Alex Buturugeanu

   17 iunie 2013, 15:26 at 15:26

   Bayern a inregistrat un plus 2.000 anul trecut, Dortmund joaca cu casa inchisa de 2 sezoane.

   Da, exista un hardcore si un softcore. Cel mai bine s-a vazut la Juve in perioada in care a fost trimisa sa joace din Serie B.

  • Mihai Frincu

   17 iunie 2013, 15:42 at 15:42

   Corect. Si Bayern, si Borussia, sunt pe val de cateva sezoane (unii mai joaca finale, mai castiga campionate), asa ca este fireasca o crestere a numarului de suporteri in tribune. Cum la fel de fireasca e si descresterea cand dupa sapte vaci grase urmeaza sapte vaci slabe. E si cazul celor de la Werder, de exemplu. Sau al Stelei, la noi. Cand jucau prost si n-aveau sanse la campionat, aveau cate 2-3000 de suporteri.
   Fenomenul e mult mai spectaculos cand treci dincolo de tribune, la marea masa a „simpatizantilor” unei echipe. Barcelona a beneficiat de o umflare de proportii a contingentului de fani in ultimii ani. Sunt curios cati mai sunt acum 🙂

  • gery76

   18 iunie 2013, 18:11 at 18:11

   -Bayern si Dortmund sunt printre putinele echipe din lume care de 5-6 ani joaca doar cu ”casa inchisa”,ceea ce este remarcabil.
   -In Germania ca de altfel si in Anglia,suporterul de fotbal are multe particularitati pe care suporterii latini nu le -au avut niciodata,latinul face nunta la victorie si mormantare la infrangere,pe cand principala calitate la anglo-saxoni este fidelitatea!

Comenteaza