Au fost odată. Stadioane dispărute
11 iunie 2011, 18:22 Stadioane

Foto: bobbymond

Arsenal joacă pe Emirates. Sună a bine şi a nou-nouţ. Sună modern şi high-tech. E în pas cu moda să ai 60.000 de oameni la fiecare meci de acasă. De trei ori mai multe loje decât pe vechea arenă. Pentru că da, Arsenal a jucat aproape un secol pe Highbury. Vechiul şi celebrul Highbury. Cel cu doar 38.000 de locuri în tribune şi fără vreun magazin de 1.000 de metri pătraţi ca cel de pe stadionul cu nume oriental. De Emirates ştim. Prezentul îi sclipeşte fericit, iar soarele îi încălzeşte în tihnă fiecare centimetru de gazon. De Highbury cel vechi şi de alte stadioane de odinioară ce s-o fi ales, însă?

Foto: mcivta.com

Ei bine, o părticică din legendara arenă tot a supravieţuit. A fost incorporată într-un proiect imobiliar ambiţios şi de lux. Cei care îşi cumpără un apartament în Nordul Londrei se pot trezi uneori că aud un triplu fluier de final. Doar o iluzie, bineînţeles. Dar dacă tot nu mai au somn, pot ieşi la o scurtă plimbare printre clădirile moderne şi pot coborî pe scări în formă de gradenă. Şi chiar gradene sunt, vechile tribune de unde generaţii de suporteri ai lui Arsenal şi-au încurajat favoriţii.

Maine Road a fost stadionul lui Manchester City din 1923 şi până în 2004. Avea 35.000 de locuri după standardele moderne şi asta i-a fost fatal. City s-a mutat pe o arenă mai mare şi mult, mult mai modernă. Maine Road a rămas în paragină timp de 6 ani. Homes & Communities Agency a început să construiască acolo un complex imbiliar de 474 de locuinţe.

Ayresome Park

Foto: en.wikipedia.org

Ayresome Park arăta mai degrabă ca un hangar, dar fanii lui Middlesbrough îl iubeau oricum. Din 1903 şi până în 1995 au venit aici să urle şi să ţipe de bucurie la victorii sau să plece plângând după înfrângeri. Middlesbrough s-a mutat însă pe Riverside, o arenă modernă şi de două ori mai mare, iar Ayresome Park a fost şi el transformat într-un mic cartier. Punctul de la centrul terenului este marcat de o minge de bronz, dar se află acum pe proprietate privată, în faţa unei case.

Brighton and Hove a jucat pe Goldstone Ground până în 1997. Acum, fosta arenă s-a transformat într-un Burger King şi într-un magazin Toys’r’us. Manor Ground a fost stadionul lui Oxford United până în 2001. A fost demolat, iar în locul lui a fost construit un spital.

The Dell a fost stadionul lui Southampton timp de 103 ani. Sfinţii s-au mutat pe St Mary, iar vechia arenă burduşită de istorie a fost transformată în complex imobiliar, în care fiecare clădire poartă numele unei foste legende a lui Southampton.

Comenteaza cu Facebook!

*