Don't Miss

Au fost odată. Stadioane dispărute

By on 11 iunie 2011, 18:22

Foto: bobbymond

Arsenal joacă pe Emirates. Sună a bine şi a nou-nouţ. Sună modern şi high-tech. E în pas cu moda să ai 60.000 de oameni la fiecare meci de acasă. De trei ori mai multe loje decât pe vechea arenă. Pentru că da, Arsenal a jucat aproape un secol pe Highbury. Vechiul şi celebrul Highbury. Cel cu doar 38.000 de locuri în tribune şi fără vreun magazin de 1.000 de metri pătraţi ca cel de pe stadionul cu nume oriental. De Emirates ştim. Prezentul îi sclipeşte fericit, iar soarele îi încălzeşte în tihnă fiecare centimetru de gazon. De Highbury cel vechi şi de alte stadioane de odinioară ce s-o fi ales, însă?

Foto: mcivta.com

Ei bine, o părticică din legendara arenă tot a supravieţuit. A fost incorporată într-un proiect imobiliar ambiţios şi de lux. Cei care îşi cumpără un apartament în Nordul Londrei se pot trezi uneori că aud un triplu fluier de final. Doar o iluzie, bineînţeles. Dar dacă tot nu mai au somn, pot ieşi la o scurtă plimbare printre clădirile moderne şi pot coborî pe scări în formă de gradenă. Şi chiar gradene sunt, vechile tribune de unde generaţii de suporteri ai lui Arsenal şi-au încurajat favoriţii.

Maine Road a fost stadionul lui Manchester City din 1923 şi până în 2004. Avea 35.000 de locuri după standardele moderne şi asta i-a fost fatal. City s-a mutat pe o arenă mai mare şi mult, mult mai modernă. Maine Road a rămas în paragină timp de 6 ani. Homes & Communities Agency a început să construiască acolo un complex imbiliar de 474 de locuinţe.

Ayresome Park

Foto: en.wikipedia.org

Ayresome Park arăta mai degrabă ca un hangar, dar fanii lui Middlesbrough îl iubeau oricum. Din 1903 şi până în 1995 au venit aici să urle şi să ţipe de bucurie la victorii sau să plece plângând după înfrângeri. Middlesbrough s-a mutat însă pe Riverside, o arenă modernă şi de două ori mai mare, iar Ayresome Park a fost şi el transformat într-un mic cartier. Punctul de la centrul terenului este marcat de o minge de bronz, dar se află acum pe proprietate privată, în faţa unei case.

Brighton and Hove a jucat pe Goldstone Ground până în 1997. Acum, fosta arenă s-a transformat într-un Burger King şi într-un magazin Toys’r’us. Manor Ground a fost stadionul lui Oxford United până în 2001. A fost demolat, iar în locul lui a fost construit un spital.

The Dell a fost stadionul lui Southampton timp de 103 ani. Sfinţii s-au mutat pe St Mary, iar vechia arenă burduşită de istorie a fost transformată în complex imobiliar, în care fiecare clădire poartă numele unei foste legende a lui Southampton.

Comenteaza cu Facebook!

14 Comments

 1. gery76

  11 iunie 2011, 20:31 at 20:31

  Stadionul lui I.T.A mai tarziu U.T.A din Arad a fost construit dupa modelul lui Highbury din Londra al celebrei Arsenal de catre baronul Francisc von Neumann patronul fabricii de textile din Arad care era un mare admirator al fotbalului englez in general si al lui Arsenal Londra in special, o copie in miniatura totusi ,stadionul din Arad neavand mai mult de 7.000 de locuri capacitate.

 2. E.B.

  11 iunie 2011, 23:52 at 23:52

  La noi a fost demolat stadionul Republicii, și nu s-a pus nimic în loc. Cred că trebuie să ne considerăm norocoși că stadionul Național a fost demolat, dar a fost totuși reconstruit …

  • flori

   12 iunie 2011, 01:31 at 01:31

   ba da, s-a construit Casa Poporului, mai nou, Palatul Parlamentului

 3. alen

  12 iunie 2011, 12:52 at 12:52

  gery, stadionul ITA a avut 12.000 de locuri pana sa se puna scaune si nocturna. As adauga ca si stadionul giulesti, construit cativa ani mai devreme s-a vrut tot copie a stadionului Highbury. La tribuna II mai exista unul din cele 2 turnulete, similare cu cele de la arad.

  Cum ziceam odata echipele britanice sunt foarte legate de arenele lor pe care au stat chiar si mai mult de 100 de ani. Sigur in timp tribunele s-au reconstruit uneori integral, s-au remodelat, modernizat asa ca stadioanele britanice au aceasta asimetrie tipica, dar care le confera personalitate si le face asa iubite de fani. La noi doar stadionul CFR Cluj pare ceva similar.

  Din pacate din ce in ce mai multe cluburi aleg sa-si reconstruiasca arenele in zlte zone cu mai mult loc si sa renunte la vechile arene, devenite proiecte imobiliare. Fanii nu mai regasesc spiritul vechiului highbury pe o arena de metal si sticla precum Emirates.

  Mie imi place f mult arena lui Fulham, e foarte veche, iar tribuna a II a ar fi cea mai veche din UK, datand din anii '20

  Iata o lista a cluburilor relocate si informatii despre vechile arene
  http://www.premierfootballbooks.co.uk/aerial_lost

  • gery76

   13 iunie 2011, 02:57 at 02:57

   alen

   In toamna lui 1970 se estimeaza ca au fost peste 20.000 de spectatori la celebrul meci in care U.T.A antrenata de Nicolae [Coco] Dumitrescu si la care evoluau Domide,Brosovschki,Lereter,Petescu,Mircea Axente-cel care a centrat la golul de la Rotterdam si Florian Dumitrescu cel care a marcat golul,a eliminat pe castigatoarea C.C.E 69-70 celebra echipa olandeza Feyenoord antrenata de nu mai putin celebrul Ernst Happel si unde marea vedeta era celebrul van Hanegem,iar stalpul apararii era Rinus Israel viitorul directot tehnic al lui Dinamo din '90.

 4. alen

  12 iunie 2011, 13:04 at 13:04

  Una dintre cele mai temute arene pentru oaspeti era vechiul stadion the den, al lui Millwal FC, aflat doar 1 km jumate de actualul stadion. Aici suporterii leilor si-au castigat o reputatie teribila:

  http://www.millwall-history.org.uk/the_den.htm

  • gery76

   13 iunie 2011, 03:13 at 03:13

   Cu adevarat inspaimantatoare deplasarile pentru galeriile rivale!

   Suporterii lui Millwal erau recunoscuti si pentru scandalurile pe care le provocau in deplasarile cu echipa nationala a Angliei,iar la turneele finale mereu arborau bannere care sa le ateste apartenenta la echipa favorita.

   Cat despre stadionul lui Fulham,este splendida atmosfera ,ti se face pielea de gaina si ai impresia ca esti in perioada interbelica,mi-aduc aminte anul trecut cu Juventus cand Fulham i-a zdrobit pe torinezi ce comuniune era intre Bobby Zamora,Zoli Gera si fidelii suporteri.

 5. Sergiu

  12 iunie 2011, 19:51 at 19:51

  Si cei de la West Ham isi vor parasi stadionul Boleyn Ground(Upton Park) in 2012 dupa Jocurile Olimpice urmand a se muta pe stadionul Olimpic.Aiurea rau…

 6. alen

  13 iunie 2011, 00:08 at 00:08

  nu neaparat, daca raman in liga secunda s-ar putea sa nu le mai renteze mutarea. Poate totusi scapa

 7. alen

  13 iunie 2011, 04:27 at 04:27

  gery

  desi simpatizez si eu cu echipele germane, la nivel de stadioane si public cred ca nimic nu se compara cu vechile arene britanice iar fulham e una dintre ele. Exact cum ai descris si tu, ti se facea pielea de gaina numai urmarind la Tv meciurile lui fulham, forta tribunei parca se transmitea jucatorilor.

  Cat despre meciul de la arad, mi-ar fi placut sa gaesesc secvente dar pare imposibil. Am vazut ceva la replay din meciul de la rotterdam. Dominare si ocazii cat pt 3 meciuri pt olandezi, bafta cu carul pt UTA. In retur la arad se pare ca a fost la fel.. A ramas o totusi performanta uriasa. Legenda zice ca la meciul de la rotterdam in tribuna s-ar fi aflat chiar baronul Neuman care s-ar fi si intalnit in secret cu petescu. Nimic sigur cert este ca se stiu foarte putine despre baron si familia lui dupa emigrare. Ar fi ajuns in america si a murit acum vreo 10 anisori.. A lasat in urma un club legendar, cel mai titrat din provincie si un stadion care a suferit putine modificari fata de cum era in 1946

  • gery76

   13 iunie 2011, 05:52 at 05:52

   Cea mai ampla descriere a meciului cu Feyenoord am citit-o in cartea lui Mircea m.Ionescu-''Intalniri care se uita greu''aparuta in 83 sau '84 si in care mai sunt descrise in detaliu Leeds-Craiova 0-2 in care dramaturgul povesteste cum a fost coleg de camera in acea deplasare de neuitat la Leeds cu Sebastian Domozina si cum au sarbatorit evenimentul cu Whiskey si Vodka de calitate dar si meciul Romania -Anglia 2-1 in prel.worldcup 82 si in care numele lui Marcel Raducanu pur si simplu nu apare desi marcase -iar echipa Romaniei din cauza cenzurii apare formata doar din zece jucatori, o carte foarte frumoasa.pacat ca n-am pastrat-o in conditii deosebite si copertile s-au deteriorat foarte mult.

 8. alen

  13 iunie 2011, 04:39 at 04:39

  imi povestea cineva odata despre st mirren FC, o echipa scotiana. Tocmai ce disputasera ultima partida pe vechiul lor stadion si urmau sa se mute pe o noua si cocheta arena. Nici vorba ca fanii sa fi fost fericiti, generatii de suporteri ii sustinusera pe "sfinti: inca din 1894 pe arena din loves treet, acuma vechea arena urma sa devina un supermarket tesco. Oricine pe lumea asta se bucura cand se muta in casa noua si moderna nu si fanii britanici, pentru ei este inmormantare. Ca si in cazul lui Millwall si cei de la st mirren s-au mutat la aproape de vechea arena, doar 300 yarzi distanta.. Comparativ in germania cred ca cei de la skt pauli sunt la fel de atasati de batrana lor arena. Bine in cazul germaniei majoritatea stadioanelor au fost construite in parcuri cu mult spatiu si a existat posibilitatea reconstructiei pe aceasi locatie (koln, frankfurt, hamburg..)

 9. kxawuprwzz

  18 iunie 2012, 00:45 at 00:45

Comenteaza