Don't Miss

Atunci când prea puţin înseamnă atât de mult

By on 5 septembrie 2013, 10:33


Ierarhiile sunt vremelnice. Orice clasament durează cât clipa dintre două etape. Cât elanul dintre două asalturi la titlu sau cât amărăciunea unei retrogradări şi apoi a încă uneia.

Rot-Weiss Essen a fost campioana Germaniei în 1955 şi prima participantă a nemţilor federali în Cupa Campionilor Europeni. Cu doi ani în urmă câştigase Cupa Germaniei.

A urmat apoi căderea. Prin anii 80, gruparea din centrul Ruhr-ului a ajuns să nu mai poată primi licenţă profesionistă. Acum joacă în a patra divizie. Zilele frumoase au apus demult.

De partea cealaltă îl avem pe un neamţ cu bunici din Devrek, Turcia. Rece şi calculat ca ţara pe care o reprezintă şi la naţională dar exploziv ca sângele transmis din generaţie în generaţie. Simt mingea ca un otoman, atitudinea în joc şi disciplina sunt însă germane, se autocaracteriza Mesut Ozil.

A trecut pe la Schalke, Werder, a jucat la Real Madrid iar acum s-a transferat la Arsenal Londra contra unei sume care reprezintă pentru tunari de trei ori recordul plătit pentru un singur jucător: 50 de milioane de euro, record all time pentru un fotbalist neamţ.

Ca oricare alt transfer comunitar asta presupune un 5% care se împarte cluburilor pe la care Ozil a învăţat fotbalul între 16 şi 23 de ani. Adică Schalke, Werder, Real Madrid. Şi Rot-Weiss Essen.

Cele cinci sezoane petrecute aici de Ozil (de la 12 la 17 ani) se fac simţite din plin în visteria fostei mari grupări germane, acum ajunsă în prag de faliment.

Bugetul lui Rot-Weiss Essen pentru un sezon: 1.5 milioane de euro.

30% din cele 5 procente care se împart între cluburile formatoare ale lui Ozil: 750.000 de euro!

Aflăm de aici ceea ce ştim demult. Cifrele sunt relative. Ceea ce pentru Real înseamnă bani de prime pentru echipa de rezerve, pentru cei din Essen înseamnă garanţia încă unui sezon în viaţă. Speranţa că viitorul poate promite mai mult decât a adus prezentul.

Şi mai aflăm ceva. Anume un motiv în plus pentru oricare alt club mic de oriunde ar fi el ca să investească talentul băncii tehnice în şcoala tineretului. Nu se ştie niciodată când va bate la uşă un domn în costum cu un cec de sute de mii în mână!

Mesut Ozil has made the right decision in joining Arsenal, says Germany's Oliver Bierhoff - video

Comenteaza cu Facebook!

5 Comments

 1. dani

  5 septembrie 2013, 16:07 at 16:07

  Bun articol, inspirat si titlul, chiar daca cateodata te mai critic, faci om treaba excelenta cu acest blog, articole ca si acesta nu gasesti niciunde in romania, poate doar afata, de unde probabil te inspiri si tu, bravo tie ca le gasesti!

  • Alex Buturugeanu

   5 septembrie 2013, 18:17 at 18:17

   multumesc frumos

   de afara iau informatii, nu imi permit sa plagiez 🙂

  • Hai Romania!!!

   6 septembrie 2013, 01:30 at 01:30

   greseala in titlu………si fain articol!!!!!!

 2. gery76

  6 septembrie 2013, 06:36 at 06:36

  Asta este Germania,cine nu respecta regulile financiare suporta consecintele indiferent de numele echipei.
  -Au patit-o si Fortuna Dusseldorf care de la sfarsitul anilor ’80 n-a m-ai jucat in Bundesliga pana anul trecut ,desi are in palmares 2 Cupe al Germaniei la finele anilor ’70 si o finala dramatica de Cupa Cupelor pierduta in prelungiri contra Barcei tot in acea perioada cand acolo jucau internationalii germani Klaus si Thomas Allofs sau Ruddi Bommer,ajungand la un moment dat in liga a treia,chiar marea Schalke facea naveta inte prima si a doua liga in anii ’80,acum Allemania Achen se zbate in liga a treia .

Comenteaza