Don't Miss

Antrenori veniţi din altă lume

By on 23 iunie 2011, 12:34
Foto: calcioblog.it

Înaintea carierei de pe banca tehnică, majoritatea antrenorilor au fost jucători. Există un Mourinho sau un Villas Boas, spre exemplu, care au apărut aproape de nicăieri, au învăţat meserie şi au pus-o cu succes în practică, dar regula rămâne. Sunt însă şi antrenori un pic mai speciali. Nu au jucat fotbal înainte, nu au apărut de nicăieri ci tocmai, lucrul care îi face speciali este că au venit de undeva. Dintr-o cu totul altă lume.

Claudio Coutinho era instructor de fitness. În 1970, Mario Zagallo l-a adus la lotul Braziliei să modeleze fizicul jucătorilor. Şapte ani mai târziu, Coutinho a fost numit selecţioner. A prins locul trei la mondialele din 1978 şi a fost dat afară în 1980. Toată lumea spunea că brazilienii au uitat driblingul şi se bazează doar pe forţă.

Foto: gulfsoccer.blogspot.com

Tot în Brazilia, Sebastião Lazaroni a fost unul dintre cei mai controversaţi selecţioneri. A încercat să revoluţioneze fotbalul cu viziunea a doi jucători pe poziţia de libero, a ratat mondialul din 1990 (eliminare în optimi după 0-1 cu Argentina) şi a fost dat urgent afară. Acum pregăteşte pe Qatar SC după ce a trecut, în total, pe la 21 de echipe. Înainte să ajungă în fotbal, Lazaroni a fost profesor de educaţie fizică.

La fel şi Carlos Alberto Parreira. A condus cinci naţionale diferite la şase turnee finale plus alte 16 echipe de club. Înainte de antrenorat a fost instructor de fitness.

Arrigo Sacchi, fost selecţioner al Italiei şi antrenor la Parma, Milan şi Atletico Madrid chiar glumea pe seama felului în care a ajuns în fotbal. „Am fost un inconştient. Eu n-am crezut niciodată că trebuie să ştii să călăreşti ca să poţi să ajungi jocheu!” Înaintea carierei de antrenor, Sacchi a fost vânzător de pantofi.

Comenteaza cu Facebook!

5 Comments

 1. TANO

  23 iunie 2011, 15:46 at 15:46

  pustai a fost si jucator. de sacchi eu stiu ca a fost cizmar. exemple sunt foarte multe. vezi jesualdo fereira, jose peseiro, otmar hitzveldt

  • Tibi

   26 iunie 2011, 12:21 at 12:21

   @TANO: Ottmar Hitzfeld?! Nu stiu unde ai auzit asta, dar Hitzfeld a fost si un jucator cunoscut inainte de a se apuca de meseria de antrenor…A facut o buna impresie la toate formatiile la care a jucat, fie ca a fost vorba de FC Basel, Lucerna, Lugano sau Vfb Stuttgart…

 2. marcel

  23 iunie 2011, 14:55 at 14:55

  Cristi Pustai-Gaz Metan, fost profesor de matematica.mai multe nu cunosc

 3. gery76

  23 iunie 2011, 17:43 at 17:43

  Cel mai ciudat caz a fost cel al lui Joao Saldanha care a fost un celebru jurnalist sportiv inainte de a deveni surprinzator selectionerul nationalei Braziliei -pe care a calificat-o la worldcup'70 dar nu a prins si turneul final unde selectioner a devenit Mario Lobo Zagallo,un rol important in demiterea lui Joao Saldanha avandu-l diferendul de opinie cu seful statului brazilian de atunci in ceea ce priveste selectia anumitor jucatori.

 4. gery76

  23 iunie 2011, 17:59 at 17:59

  Revenind la antrenorii mentionati de Alex ,trebuie remarcat ca Sebastiao Lazaroni a fost totusi un tip primit cu mult interes in fotbalul din Brazilia,mai ales ca se terminase generatia superba a lui Zico,Falcao,Socrates,Junior sau Eder si-n ciuda fotbalului spectacol promovat de Tele Santana ca selectioner in '82 si '86 ,Brazilia n-a prins nici macar semifinalele,iar in Brazilia este un mare esec,repet in ciuda fotbalului extrem de placut si ofensiv promovat de Santana.

  Inceputul lui Lazaroni a fost spectaculos ,Brazilia in mandatul sau castigand meritat Copa America '89 cu Bebeto si Romario excelenti,insa la Italia '90 ,paradoxal cei doi mari atacanti n-au mai prins echipa ,titulari fiind Careca si Muller+ ca Lazaroni in ciuda fotbalului defensiv practicat[Taffarel-Jorjinho-Mozer-R.Gomes-Branco+Mauro Galvao-libero] a trecut de grupe relativ usor ,iar in optimi marele sau ghinion a fost ca desi Brazilia a avut trei bare,Alemao,Careca si Muller,iar Argentina n-a avut nici o ocazie -a venit min 80-81 si Maradona a innodat cinci brazilieni ,a pasat decisiv lui Caniggia si practic cariera lui Lazaroni s-a terminat ca un mare esec la carma nationalei.

Comenteaza