Don't Miss

Adevăratul bombardier. Povestea lui Muller, după Messi

By on 14 decembrie 2012, 16:43


Gerd-Muller

Foto: top10facts.com

Trecutul are dreptul la amintire mai ales atunci când prezentul îl readuce în actualitate. Aşa şi cu Gerd Muller. Vedeta anilor 70 a făcut din nou înconjurul lumii odată ce Messi a început să-i pună în pericol recordul calendaristic şi iarăşi încă o dată după ce argentinianul din prezent l-a învins pe neamţul de demult.

Aşa a ieşit la iveală şi povestea lui Godfrey ‘Ucar’ Chitalu, zambianul care ar fi înscris 107 goluri, şi chiar cea a lui Zico, despre care fosta sa echipă, Flamengo, spune acum că ar fi marcat de 89 de ori în 1979.

Sunt însă şi alte lucrui care ar merita să revină în amintirea noastă, a celor care, în marea noastră majoritate, nu am avut ocazia să-l vedem pe Gerd Muller pe teren.

Iată câteva amănunte mai puţin mediatizate:

 • a ajuns la echipa mare în 1964, atunci când Bayern juca în Regionalliga Süd, a doua divizie a fotbalului german
 • este supranumit Der Bomber dar aceasta nu este prima sa poreclă. Iniţial i se spunea kleines dickes Müller, piticul şi grasul de Muller. Aşa i-a zis primul său antrenor de la seniori, Čik Čajkovski
 • din 64 până în 78 a fost golgeterul echipei în fiecare dintre cele 14 sezoane petrecute la Bayern
 • în 1972, atunci când a stabilit recordul bătut de Messi după 4 decenii a marcat 43 de goluri în 34 de etape de Bundesliga, 7 goluri în 6 meciuri de cupă, 12 goluri în 5 goluri din cupa ligii, 10 goluri în 4 partide de cupe europene, 1 în cupa cupelor şi 13 pentru naţională
 • în 1973 a semnat cu Barcelona. A intervenit guvernul german şi l-a întors din drum
 • este golgeterul all-time al Germaniei, un alt record pe cale să fie egalat. Muller are 68 de goluri, Klose are 67
 • a renunţat să mai joace la naţională la 28 de ani
 • de 20 de ani e secund la echipa a doua a clubului

Mai jos, cele 14 goluri marcate de Muller la mondiale. Şi acolo a stabilit un record pe care iniţial îl deţinea Just Fontaine şi apoi i l-a cedat (după 32 de ani) brazilianului Ronaldo.

 

Comenteaza cu Facebook!

7 Comments

 1. cldtoma

  14 decembrie 2012, 18:42 at 18:42

  muller a marcat cele 85 de goluri in mai putine partide si in conditiile in care atunci aparatorii erau mult mai duri!

 2. tofanb

  14 decembrie 2012, 19:08 at 19:08

  Este adevarat ca in mai putine partide, dar cum sa zici ca aparatorii de atunci erau mai duri?? Aparatorii de acum sunt mult mai bine pregatiti decat cei de atunci, iar intr-un campionat ca al Spaniei unde sunt mult mai rapizi si mai tehnici. Fundasii nemtii, de felul lor, sunt rigizi. De altfel , dupa parerea mea, forta nationalei Germaniei nu sta in fundasii ci in portar si de la mijloc in sus, unde mereu au avut fotbalisti de top. Nu trebuie diminuat meritul lui Messi pentru ceea ce a realizat. A doborat mai multe recorduri decat oricine altcineva, iar pana la retragere mai are timp sa stabileasca noi recorduri. Daca C. Ronaldo, Ronaldo, Ronaldinho, Robinho sau altii jucatorii de atac din zilele noastre erau la fel de buni precum Messi, atunci ar fi trebuit sa doboare acestia aceste recorduri.

 3. andrei

  14 decembrie 2012, 19:09 at 19:09

  @ cldtoma , mai duri, dar si mai slabi.

 4. budur petru (@petru81)

  14 decembrie 2012, 20:40 at 20:40

  fundasi spanioli mai buni?

 5. cldtoma

  15 decembrie 2012, 08:22 at 08:22

  pe timpul cand juca Gerd Muller fundasii erau cum am scris mai sus, mai duri , asta si datorita faptului ca faulturile dure erau rareori sanctionate cu cartonas galben, sa nu mai vorbim de cel rosu care era o raritate. si vorbim de o epoca in care apararile ermetice erau la moda, stilul catenaccio introdus de Herrera la Internazionale. acum fotbalistii sunt mult mai protejati de regulament ceea ce este un lucru bun. vorbind de Muller trebuie mentionat faptul ca acesta a castigat tot ce se putea castiga la nivel de echipa de club si nationala: de trei ori cupa campionilor, Cupa Cupelor, Cupa Intercontinentala, Campionatul Mondial in 1974 si Campionatul European in 1972.
  prin aceste spuse nu vreau sa diminuez in vreun fel meritele lui Messi, un foarte mare fotbalist al zilelor noastre, am vrut doar sa subliniez faptul ca Muller a reusit aceste lucruri in conditii mai dificile. Iar ca un repros totusi la adresa lui Messi ar fi faptul ca nu a castigat inca un trofeu major cu nationala Argentinei cu toate ca beneficiaza si acolo de niste coechipieri foarte buni. Are la activ doua Campionate Mondiale jucate in 2006 si 2010 dar unde Messi mai mult a dezamagit decat a confirmat.

 6. gery76

  16 decembrie 2012, 14:35 at 14:35

  Mai slabi fundasii de atunci?
  -Pai orice statistica din lumea asta va spune ca fundasi ca Nilton si Djalma Santos de la brazilieni,Schnelinger,Vogts ,Manfred Kaltz sau mai ales Beckenbauer de la nemti,Boby Moore,Tery Butcher si Jackie Charlton de la englezi,Fachetii,Burnich,Scirea sau Gentile de la italieni,Passarela de la argentinieni sau Maxime Bossis de la francezi,pot aparea in orice manual al fundasilor de fotbal.

 7. gery76

  16 decembrie 2012, 14:45 at 14:45

  -Mai vreau sa dau un argument in favoarea lui Gerd Muller si anume acela ca in acei ani nu existau asemenea discrepante valorice intre primele 2 echipe din Bundesliga si restul competitoarelor.
  -In acea perioada desi Bayern domina Europa,in Bundesliga se intampla frecvent sa piarda la scoruri incredibile gen 1-4,ba mai tarziu prin 77-78 a incasat un uluitor 0-7,deci nu comparam echilibrul de atunci cu galopul de sanatate de acum.
  -In ultimul an cand Muller a iesit golgheter pentru Bayern si Bundesliga cu 24 de goluri,aceasta echipa a terminat Bundesliga pe locul 12 ,incredibil dar adevarat,nu stiu daca Messi ar putea iesi golgheter in Spania daca Barca ar fi pe locul 12.

Comenteaza