Don't Miss

Academia de vedete: noul Rooney de la Everton

By on 10 noiembrie 2010, 09:47

Foto: efastclick.com

Specialiştii au descoperit secretul care face dintr-un şcolar pistruiat o vedetă a fotbalului mondial. Ingredientul minune este iarba verde şi voiasă de pe Goodison Park. Everton şi academia de fotbal a clubului din Liverpool s-au specializat în adevărate hituri. Nu doar tineri de perspectivă ci fotbalişti pe care un club mare să dea 30 de milioane fără strângere de inimă şi care, culmea, să mai şi confirme. La cinci ani distanţă avem de-a face cu două astfel de cazuri: Wayne Rooney, speranta confirmată de care cei de la United s-au rugat cu cerul şi cu pământul să îi bage în buzunar câte 9 milioane de euro pe an şi Jack Rodwell, deocamdată un fel de Rooney la 19 ani!

VEDETA

Foto: soccernuts.net

John Wayne Rooney a ajuns la Everton la frageda vârstă de 10 ani. Un copil cu gândul la pistoale de jucărie şi filme western cu actorul după care şi-a primit şi numele. Încet-încet a învăţat să joace fotbal după regulile Clubului Poporului, aşa cum era şi încă mai este cunoscut cea de-a doua grupare a oraşului Beatles.

În 2002 Rooney avea 17 ani şi a fost chemat la echipa mare, acolo unde s-a adaptat din prima. Ar fi fost greu să NU se adapteze după şapte sezoane petrecute în tricoul albastru la juniori. S-a adaptat atât de bine încât a fost desemnat „Young Personality of the Year” în ancheta postului public de televiziune BBC. A fost cel mai tânăr marcator din Premier League (detronat între timp de Milner şi Vaughan), cel mai tânăr debutant la naţională, cel mai tânăr marcator la un Campionat European.

În 2004 a fost cumpărat de Manchester United cu 37 de milioane de euro. În 6 sezoane a strâns 287 de meciuri şi 132 de goluri pentru noua sa echipă cu care a câştigat trei campionate, două cupe, două cupe ale ligii, o ligă a campionilor şi un mondial al cluburilor. Iar Rooney are doar 25 de ani.

SPERANŢA

rodwell

Foto: givemefootball.com

În 2010, ochii scouterilor din fotbalul mondial se întorc din nou spre Goodison Park. Everton a crescut un nou pur-sânge pentru fotbalul mare. Jack Rodwell are 19 ani, exact atât cât avea şi Rooney atunci când a plecat la United. Ca şi Rooney, Rodwell este localnic, născut într-un orăşel situat la câţiva kilometri de Liverpool. La fel ca Rooney, Rodwell a ajuns la Everton aproape din scutece: avea 7 ani la primul antrenament cu un tricou albastru care îi venea un pic cam mare.

Din 2007 joacă la seniori şi tot de vreo 3 ani a luat la rând toate selecţionatele de tineret ale Angliei. La fel ca Rooney. Ca şi predecesorul său, Rodwell nu a câştigat nimic cu actuala sa echipă.

Şi Rooney şi Rodwell au semnat contracte noi în vara lui 2010, ambele valabile pentru următoarele cinci sezoane, însă poate doar primul ar putea să îşi ducă înţelegerea la bun sfârşit. Rodwell este deja cotat la 13 milioane de euro, o sumă fabuloasă pentru un mijlocaş defensiv şi de-a dreptul fabuloasă pentru un mijlocaş defensiv de doar 19 ani.

Printre altele şi dincolo de statutul de vedetă în devenire, Jack Rodwell este şi nepotul lui Tony Rodwell, fosta vedetă a lui Blackpool din anii 90.

Comenteaza cu Facebook!

8 Comments

 1. Ionut

  10 noiembrie 2010, 13:48 at 13:48

  Nu cred ca-i buna asemanarea cu Rooney…. In primul rand cei doi evolueaza pe posturi total diferite. Singurul lucru care sa-i apropie pe cei doi este talentul, insa daca vruiai ca titlul sa se potriveasca de minune cu descrierea, trebuia sa-l amintesti pe Jose Baxter, nu pe Rodwell.

  • Alex Buturugeanu

   10 noiembrie 2010, 14:04 at 14:04

   Baxter are cinci meciuri jucate pentru Everton, despre el probabil ca putem vorbi peste vreo doi ani. Intre Rodwell si Rooney singura diferenta este cea a postului ocupat. In rest, au aceeasi traiectorie. Ba chiar m-as putea hazarda la un pronostic: in vara lui 2011 Rodwell pleaca pentru minimum 20 de milioane.

 2. Ionut

  10 noiembrie 2010, 16:08 at 16:08

  Sunt simpatizant Everton si cred ca Rodwell nu va pleca cat de curand de pe Goodison Park. Despartirea de Rooney l-a facut pe Moyes sa inteleaga perfect fotbalul, iar o eventuala despartire de Jack nu va fi posibila in viitorul apropiat, chiar daca suma care s-ar plati pentru serviciile sale ar fi colosala.

 3. TheMan

  10 noiembrie 2010, 17:17 at 17:17

  Vorbim din vara Ionut. Fergusson are de ceva vreme ochii pe el.

 4. Ionut

  10 noiembrie 2010, 18:24 at 18:24

  Nu doar Sir Alex, si altii. Wenger a declarat pana nu demult ca este prioritatea sa numarul 1 sa-l convinga pe Jack sa imbrace tricoul ''tunarilor''.

 5. gery76

  11 noiembrie 2010, 07:16 at 07:16

  Sa speram ca nu va mosteni si obiceiurile lui Wayne Rooney care [sper sa ma insel] l-au dus pe o panta descendenta anul acesta.

 6. DuDu

  12 noiembrie 2010, 14:52 at 14:52

  In opinia mea , cea mai buna copie a lui Ronney este Gignac de la Marseille !

Comenteaza