Don't Miss

87 de ani, un record: David + Pierce

By on 8 noiembrie 2010, 09:27

Foto: news.bbc.co.uk

Legăturile de sânge sunt un lucru firesc în fotbal. De obicei rudele stau de aceeaşi parte a baricadei, fie în acelaşi timp, fie de-a lungul generaţiilor. Nu întotdeauna se întâmplă astfel, iar o premieră absolută a fost duelul fraţilor Boateng la Cupa Mondială. În cei peste 80 de ani de existenţă, stadionul Wembley a văzut multe rubedenii de seamă care şi-au tocit crampoanele pe iarba londoneză. Bobby şi Jackie Charlton au jucat cinci ani împreună pentru naţionala Angliei şi nu puţine dintre partide au fost pe Wembley. Tot aici, dar la 27 de ani distanţă, au putut fi admiraţi tatăl Frank Lampard şi fiul cu acelaşi nume.  O pereche de fraţi au însă o poveste unică la umbra turnurilor gemene de pe Wembley, iar cei doi nu sunt englezi.

david oleary

Foto: news.bbc.co.uk

David O’Leary a jucat 68 de meciuri pentru Irlanda. În trei dintre ele, fundaşul central de la Arsenal l-a avut coleg pe fratele său mai tânăr cu doi ani, Pierce O’Leary. Ar fi putut fi patru meciuri, însă cel de pe Wembley a marcat o premieră rămasă neegalată până acum pe stadionul inaugurat în 1923, demolat în 2002, reconstruit şi redeschis în 2007.

6 februarie 1980. Duelul dintre Anglia şi Iranda conta pentru preliminariile europenelor găzduite în acelaşi an de Italia. Englezii au câştigat cu 2-0 însă recordul le-a aparţinut oaspeţilor.

David O’Leary a fost titular, iar în minutul 68 a părăsit terenul de joc, schimbat chiar de fratele său, Pierce O’Leary. Pentru prima (şi singura) dată în istoria de 87 de ani a stadionului Wembley un frate i-a luat locul altuia într-un meci oficial. Acest record rămâne valabil şi pentru naţionala Irlandei, la care, de-a lungul timpului, au mai evoluat alte 4 perechi de fraţi.

RYAN O'LEARY

Foto: killiefc.com

CURIOZITĂŢI

 • David a jucat 18 ani pentru Arsenal, a luat două campionate, două cupe şi două cupe ale ligii.
 • Pierce s-a remarcat în Canada, la Vancouver Whitecaps, dar s-a retras după 4 sezoane la Celtic Glasgow, cu care a luat un titlu şi o cupă.
 • Ryan O’Leary, fiul lu Pierce şi nepotul lui David este şi el fotbalist. A jucat la Aberdeen şi Kilmarnock. Are două selecţii la naţionala de tineret. Nu însă la cea a Irlandei, ţara natală a tatălui şi a unchiului. Ryan a ales să joace pentru Scoţia (s-a născut în 1987 la Glasgow, în timp ce tatăl său juca la Celtic)

Comenteaza cu Facebook!

6 Comments

 1. gery76

  9 noiembrie 2010, 07:38 at 07:38

  Pe David O'Leary ni-l amintim cu mai putina placere noi romanii ,deoarece el a fost cel care a transformat penalty-ul decisiv pentru Irlanda in optimile de finala de la world cup 1990 ,in acel meci de trista amintire[Timofte stie de ce]O'Leary intrand in prelungirile partidei fiindca era spre apusul carierei….

  Cat despre frati am avut si noi cativa cunoscuti precum:

  -in perioada interbelica fratii Wettzer[Rudi a fost capitanul Romaniei in 1930 la cm din Uruguay]

  -dupa razboi fratii Nunwailler [Radu, Lica si Nelu cei mai cunoscuti din 6]-de la ei si porecla ''cainii rosii'' au facut istorie la Dinamo si la nationala'70

  -fratii Dridea campioni cu Petrolul in aii 60-70

  -fratii Dumitriu ,fratii Satmareanu,

  -fratii Zavoda -parte din marea echipa a C.C.A.-ULUI

 2. gery76

  9 noiembrie 2010, 07:48 at 07:48

  Captivante articolele tale mai ales pentru unul ca mine ce nu a ratat aproape nici o carte de nea Vanea,Gica Nicolaescu,Mihai Flamaropol,Chiriac Manusaride sau George Mihalache.

  MULT SUCCES IN CONTINUARE!

 3. cutzu

  10 noiembrie 2010, 00:06 at 00:06

  a propos de cele scrise de gery76

  de ce nu scrieti detaliat despre fratii, tata-fiu ai nostri?!

  si nu ma refer aici la familiile Lucescu, Iordanescu si Pitzurca

  • Alex Buturugeanu

   10 noiembrie 2010, 00:12 at 00:12

   Voi face si o sectiune dedicata fotbalului intern, dar deocamdata proiectul asta (tot site-ul) e destul de complex si de solicitant pentru o singura persoana. Noile categorii centrate pe competitia interna vor mai intarzia un pic.

 4. gery76

  10 noiembrie 2010, 06:33 at 06:33

  @Alex Buturugeanu

  Proiectul tau merge foarte bine ,iar eu astept cu multa rabdare si interes urmatoarele categorii pe care urmeaza sa le prezinti.

Comenteaza